Anders Emilsson

Anders är en musikalisk renässansmänniska: 

musikhögskoleutbildad och professionellt verksam både som tonsättare, dirigent, klarinettist och organist.

Anders Emilsson har dirigerat många av de svenska orkestrarna och komponerat beställningsverk till ensembler som KammarensembleN, Dalasinfoniettan, Blåsarsymfonikerna m fl.

Anders är initiativtagare och konstnärlig ledare av Musik i Ladan som sätts upp på hans gård, Skifsgården, i Uppsälje.

Hans musik har spelats in på CD (BIS Records) och framförts i många länder och vid olika festivaler som ISCM World New Music Days och Nordiska Musikdagarna. I juni 2016 är hans nya orkesterverk A Ride Into the Wood uttaget att framföras av Malmö Symfoniorkester vid en presentationsdag för ny svensk musik i Malmö.

Han är sedan 1993 anställd som klarinettist i Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, konserterar regelbundet som organist och är anställd som kyrkomusiker i Järfälla församling.

Tonsättare

Han studerade arrangering/komposition vid Musikhögskolan i Stockholm - lärare: Daniel Börtz, L-E Rosell och Anders Nilsson. Han även studerade komposition för Jan Sandström vid Musikhögskolan i Piteå.

Han är konstnärlig ledare för och initiativtagare till festivalen Musik i Ladan i Dala-Järna, som bl a uppmärksammats för nyskapande uppsättningar av komiska kammaroperor i översättning till dalmål. Han har skrivit 2016-2019 nya opera baserade på sagor HC Andersen: Kejsarens nya kläder och Ankungen

Till Musik i Ladan 2020 skriver Anders en ny opera, Vildmarkspoeten: en kammaropera om Dan Anderssons liv.

Dirigent

Anders har Master-examen i orkesterdirigering efter studier vid musikhögskolorna i Stockholm och Tallinn för Paul Mägi och Daniel Harding och har arbetat med många av Sveriges främsta orkestrar och solister.

Klarinettist

Anders är utbildad klarinettist på Musikerlinjen vid Musikhögskolan i Stockholm för Sölve Kingstedt och för Walter Boeykens i Antwerpen. Sedan 1993 är han medlem Stockholms Läns Blåsarsymfoniker

Kyrkomusiker

Som kyrkomusiker är han utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm och han har varit anställd som organist i Danderyds kyrka (1996-2004) och Immanuelskyrkan (2007-2012) och Järfälla församling (från 2014).

2016 tilldelades han det prestigefyllda Sankta Ceciliapriset
av Stockholms stift med motiveringen: En mångsidig kyrkomusiker som förenar stad och land, äldre och yngre, amatörer och proffs. Komponerande och musicerande, klarinett och orgel. En multimusiker som sprider glädje och delaktighet.